Mi a kreatív projektmenedzsment?

kreatív projektmenedzsment

A projektmenedzsment alapvető része a vállalkozás működtetésének, mivel a projektek növelik a szervezet potenciális teljesítményét, és magasabb szintű bevételhez vezetnek. A jobb irányítás azt jelenti, hogy minden egyes projekt teljesítményét maximalizáljuk, és minden alkalmazott hatékonyabban járul hozzá a feladataihoz. A kreatív projektmenedzsment a projektek befejezésének innovatív megközelítése. Ebben a cikkben azt tárgyaljuk, hogy mi a kreatív projektmenedzsment, a menedzsmentfolyamat jellemzőit és a projektmenedzsment-ciklus főbb szakaszait.

Mi a kreatív projektmenedzsment?


A kreatív projektmenedzsment egy kreatív projekt fejlesztésének folyamata a kezdeti ötlettől a végleges projektig. A projektmenedzsmentnek ez a formája jelen van a nagyobb termelékenységre törekvő egyéni szerzők és a reklámkampányokat vagy marketinganyagokat egy vállalkozás számára fejlesztő teljes csapatok számára.

Néhány kreatív projekt közé tartoznak a következők:


Könyvek: a határidők meghatározása és a könyvek szerkezetének és formátumának megtervezése.
Televíziós műsorok: a televíziós műsorok írásának, forgatásának és szerkesztési folyamatának támogatása.
Digitális tartalom: digitális tartalmak, többek között videók készítése, beleértve a tartalom megírását is.
Művészet: egy művészeti alkotás megtervezése és az alkotáshoz szükséges anyagok beszerzése.
Zene: a dalszövegek megtervezése, a zene megírása és a csoport előadásának elősegítése.


A projekt konkrét nagyságrendjétől függően a vállalatok különböző szintű projektmenedzsmentet vehetnek igénybe. Míg egyetlen zenemű megírása minimális menedzsmentet igényel, addig egy album megírása és elkészítése hónapokig tartó folyamat, amely számos különböző mozgó rész menedzselését igényli, mivel számos érdekelt fél érdekelt a projekt sikerében. A projektmenedzsment rugalmas tudományág, és ez különösen igaz a kreatív iparágakban, mivel minden egyes projekt, amelyet egy szervezet megvalósít, egyedi.

kreatív projektmenedzsment


A kreatív projektek irányításának jellemzői

A kreatív projektek menedzselésének számos jellegzetessége van, többek között:
Eredmények
A projektmenedzser a projekt egyik első lépéseként meghatározza a csapat számára a megcélzott eredményeket. Ez az ügyfél számára egy alkalmazás megtervezésétől és előállításától kezdve a marketingeszközök létrehozásáig vagy egy könyv kiadásáig egy nemrég szerződtetett szerző számára. A projekt végcélja az, hogy a szervezet teljesítse ezeket a célokat az ügyfelei számára.

Feladatok
A vezetők a munkát kisebb egyéni feladatokra szervezik. Ezek a projekt konkrét lépéseire vonatkoznak, például egy album borítójának megtervezése vagy egy adott eszköz létrehozása egy videóhoz, amelyen a vállalat dolgozik. Az egyes feladatokért egy-egy speciális csapattag vagy akár egy egész csapat felel, az adott feladat jellegétől függően. Ezek a feladatok határidőkkel rendelkeznek, amelyek azon alapulnak, hogy hol helyezkednek el a munkafolyamatban, és milyen feladatok függnek a projekt ezen részeinek befejezésétől.
Az érdekeltek
A projekt érdekeltjei bárki, aki részt vesz a folyamatban. Ide tartozik a projekten dolgozó teljes csapat, a csapatot munkáján keresztül irányító projektmenedzsment szakemberek és a projekt befejezésében érdekelt külső felek. Az érdekeltek számonkérése a projekt teljes időtartama alatt biztosítja, hogy a megfelelő célokat érje el, és a megfelelő úton maradjon az érdekeltek igényeinek megfelelő célok teljesítése felé, nem pedig a csapat által fontosnak tartott eredmények elérése felé.

Haladás
A kreatív projektek irányítása a szervezet egyes részeinek előrehaladásáról szóló információk szabad áramlására támaszkodik. Ez magában foglalja a rendszeres időközönként megrendezésre kerülő megbeszélések megtartását, amelyeken az egyes csapatok és az egyes alkalmazottak megvitatják a projekt saját részének előrehaladását, és szükség esetén segítséget kérnek a munka következő részéhez.

A kreatív területeken ideális a kollégákkal való szoros együttműködés, mivel mindenki másképp közelíti meg a kihívásokat. A több nézőpont hozzáadása több lehetőséget biztosít a megoldásokhoz.


Szállítás
Egy ideális kreatív projektben ugyanaz a csapat dolgozik a projekt teljes időtartama alatt. Ez egy sor előnyt biztosít a szervezet számára, többek között:
Kémia: A csapatban kialakul egyfajta belső kémia, mivel a csapattagok jobban megértik a csapat többi tagjának munkamódszerét.
A projekt megértése: A csapattagok jobban megértik a projektet, amelyen dolgoznak, mint valaki, aki új az adott projektben.
Ügyfélkommunikáció: Az ügyfelek számára előnyös, ha a vállalat egy munkatársával következetesen kommunikálnak, mivel ez bizonyos fokú stabilitást biztosít a munkájukban.
Csökkentett átállási idő: A projekt során következetesen dolgozó egy csapat csökkenti a vállalat által a csapatok közötti átállásra fordított időt.

A kreatív projektek irányításának 4 szakasza (folytatódik)