Hogyan legyek creative director?

creative director

Csak mert sokan kérdeztétek…

Kreatív igazgatóvá válással szervezet tartalomalkotásának középpontjába kerülsz. A szerepkör lehetőséget ad arra, hogy innovatív módszereket dolgozz ki a célközönség eléréséhez vonzó tartalmakon keresztül. A kreatív igazgató kreatív csapatokat vezet, segít nekik tartalmat készíteni különféle célokra, például reklámkampányokhoz vagy promóciós médiához. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mit csinál egy creative director hogyan válhaszt kreatív igazgatóvá, megvizsgáljuk végzettségét, készségeit, munkakörnyezetét is.


Mivel foglalkozik egy creative director?


Egy kreatív igazgató tervez, tervez és tervez. Leginkább tartalmat egy szervezet számára, hogy elősegítse a marketingpromóciókat és a reklámkampányokat nyomtatott vagy digitális közönség számára. Szerepük abban áll, hogy ötleteket hozzanak létre és terjesszenek ki konkrét termékek reklámozására vagy egy márka bemutatására. A creative director-ok a cég céljait szem előtt tartva dolgoznak, így az általuk létrehozott tartalom kiegészíti a cég jövőképét és törekvéseit. Általában tartalomkészítőkből és rendszergazdákból álló csapat támogatja őket, hogy segítsenek a tartalom tervezésében, létrehozásában és közzétételében különböző platformokon, például webhelyeken és nyomtatott magazinokban.

Az egyéb feladatok közé tartozik:

Felvázolja, hogyan lehet tartalmat létrehozni, formázni és közzétenni meghatározott közönség számára a legjobb dizájn, elrendezés és grafika kiválasztása a tartalom kiegészítéséhez


ütemterv meghatározása


kapcsolattartás az ügyfelekkel, igényeik meghatározása


prezentációk tartása felsővezetőknek a kész tartalom bemutatása érdekében


szerkesztéseket és frissítéseket biztosít a projekthez annak teljes élettartama alatt


különféle kreatívok, köztük tartalomírók és digitális művészek irányítása és motiválása


a költségvetések és az ütemezések hatékony kezelése a célok elérése érdekében

Hogyan lehetsz creative director?


Ha azon tűnődsz, hogyan válhatsz creative directorrá, ezt többféleképpen is megteheted. Az alábbiakban bemutatjuk a kreatív igazgatóvá váláshoz vezető leggyakoribb belépési utat:

 1. Szerezz egyetemi diplomát
  Bár ez nem feltétlenül szükséges a munkához, a legtöbb kreatív igazgató egyetemi végzettséggel rendelkezik. Ennek a szerepnek több különböző fokozata is megfelel, ideértve a marketing, a grafikai tervezés és a kommunikáció alapú diplomákat. Egyre gyakoribb az is, hogy a kreatív igazgatók technológiai háttérrel rendelkeznek, így a szoftverfejlesztő alapképzés is releváns.
 2. Keress munkatapasztalatot
  A legtöbb kreatív igazgató olyan belépő szintű szerepkörben kezdi pályafutását, amely illeszkedik választott iparágához. Ilyen szerepkörök közé tartozik a szövegíró, grafikus vagy kreatív asszisztens. Ezek a szerepkörök betekintést nyújtanak abba, hogyan működnek a projektek, mire számíthatsz a munkaterhelés tekintetében, és hogyan ápolhatsz kapcsolatokat az iparágban. Azt is fontolóra veheted, hogy jelentkezz egy szakmai gyakorlatra, ahol marketing- vagy reklámcégek kreatív igazgatói mellett dolgozhatsz.
 3. Készíts munkaportfóliót
  A kreatív munkák portfóliójának kidolgozása lehetővé teszi, hogy bemutasd tapasztalataidat és tehetségedet a potenciális munkaadók számára. Mutasd be munkád legjobb darabjait, amelyeket munkatapasztalatod során vagy szabadidődben készítettél. Ideális esetben portfóliód a különböző platformok, iparágak és vállalatok különféle tartalomformátumaiban is bemutatja képességeid. Ez jó jelzést ad a munkáltatóknak az általad nyújtott munka típusáról.

Portfóliód egy progresszív dokumentum, amely idővel változik, ahogy dinamikusabb és izgalmasabb projekteken dolgozol. Először az általad írt tartalmat vagy az által létrehozott grafikai sablonokat tartalmazhatja. Idővel felállíthatod portfóliódat, hogy átfogóbb bizonyítékokat tartalmazzon tehetségedről, például webhelytervezésről, közzétett tartalomról vagy kampány legfontosabb elemeiről.

 1. Keress munkalehetőséget kreatív igazgatóként
  Jó mennyiségű munkatapasztalattal, kompetens portfólióval és erős tudományos háttérrel készen állsz arra, hogy jelentkezz kreatív igazgatói pozícióra. Kereshetsz állásajánlatokat az interneten, de hasznos lehet, ha marketingügynökségekhez vagy kiadó cégekhez fordulsz, ha célzottabb álláslehetőségeket keresel.

Ne felejts el időt szánni önéletrajzodra és motivációs levelére, hogy a lehető legjobb esélyt adhasd magadnak egy sikeres interjúra. Alternatív megoldásként, ha már olyan cégnél dolgozol, ahol kreatív igazgatókra van szükség, belsőleg is jelentkezhetsz. Beszélj a humánerőforrás csapattal, hogy megvitassák céljaidat, és döntsék el, hogy lehetőséget kínálnak-e kreatív igazgatóként dolgozni.

Milyen végzettség szükséges egy creative director-nek?


Bár a legtöbb kreatív igazgató felsőfokú háttérrel rendelkezik, és diplomás, a diploma megszerzése nem feltétel. A posztgraduális diplomák, például a mesterképzés, segíthetnek a haladó készségek és a kreativitás iránti szenvedély bizonyításában.

Néhány diploma

grafikai tervezés

újságírás
marketing és kommunikáció


A kreatív igazgatók legáltalánosabb belépési módja a művészeti és humán tudományok alapképzésének megszerzése, amelyhez több éves iparági tapasztalat párosul. Ezzel együtt sok kreatív igazgató olyan háttérrel is rendelkezik, amely magában foglalja a vezetői végzettséget vagy a műszaki szerepkört. Egyes esetekben tartalomstratégiák vagy alkalmazásfejlesztők léphetnek be ebbe a szerepkörbe, fontos technológiai készségeik miatt.

Creative director-i képességek


A creative directorok számára előnyös, ha különféle készségekkel rendelkeznek ahhoz, hogy jól teljesítsenek szerepükben. Az általuk használt legfontosabb készségek közül néhány:

Kreativitás: A kreatív igazgató lenyűgöző ötleteket dolgoz ki és alkot meg a tartalomhoz, hogy segítse ügyfeleit. Mint ilyenek, a kreativitás készségei elengedhetetlenek, ha sikeresen szeretnének innovatív tartalmat generálni, amely megfelel az ügyfél céljainak és elképzeléseinek.
Vezetés: A creative director egy kreatív csapatot vezet a tartalom létrehozása és a projektek hatékony végrehajtása érdekében. Ehhez elengedhetetlenek a jó vezetői készségek, mivel ezek segíthetik a tagokat arra ösztönözni, hogy teljes potenciáljukban dolgozzanak.
Kommunikáció: A kreatív igazgatók alacsonyabb szintű munkatársakkal és felsőbb vezetőkkel dolgoznak, hogy továbbadják ötleteiket, és tájékoztassák őket a fejlődésükről. Ezért létfontosságú, hogy ezeket az ötleteket és egyéb információkat hatékonyan kommunikáljuk az emberekkel a vállalat minden szintjén.
Időgazdálkodás: A kreatív igazgatók gyakran szigorú határidőket írnak elő projektjeikhez, és egyszerre több projekten is dolgozhatnak. Emiatt a időgazdálkodás fontos készség.

A creative director munkakörnyezete


A creative director a marketing- és hirdetési osztályokkal együtt dolgoznak, hogy segítsenek koncepciókat, tartalmakat és terveket készíteni a márka népszerűsítésével kapcsolatos projektekhez. Egy kreatív igazgató egyéni ügyfeleknek is dolgozhat tanácsadói alapon projektek irányítása és tartalom létrehozása céljából. Gyakran dolgoznak együtt grafikusokkal, írókkal, fotósokkal és művészekkel. Munkájuk nagy része együttműködést foglal magában, még a nem kreatívokkal, például könyvelőkkel is, hogy segítsenek fenntartani a projektek költségvetését.

A kreatív igazgató dönthet úgy, hogy szabadúszóként vagy önálló vállalkozóként dolgozik, különösen akkor, ha az ügyfelek tanácsadójaként szeretne tevékenykedni, bár a foglalkoztatás leggyakoribb kerete az, hogy teljes munkaidőben dolgozik egy adott cégnél. Ez a munka általában irodai alapú, mivel speciális grafikai tervező szoftvert és hardvert igényel. A munkakörnyezet jellemzően zsúfolt, sok szoros határidővel kell kezelni.

Kipróbálnád magad? Nosza haladj szép sorban a feljebb írtak szerint.

Ha kampányban gondolkozol, ne görgess tovább, megtaláltál minket! 🙂